Súťaž „S Capalo® Revy do Sveta“
Jedna z najrozsiahlejších európskych krajín. Svojim územím zasahuje na Balkánsky polostrov.
Na juhovýchode využíva výhody prímorského štátu.
Má veľmi vhodné podmienky pre poľnohospodárstvo a chov obytka, rumunský vidiek je známy svojou autentickosťou. Najdlhšiu hranicu tvorí s Bulharskom, ďalej nasleduje Srbsko, Maďarsko, Ukrajina, Moldavsko a kúsok z ruskej zeme. Toto všetko sa odráža aj v pestrosti rumunskej gastronómie.
Rumunsko
Rumunská kuchyňa bola už od nepamäti ovplyvňovaná kuchyňami ostatných balkánskych národov, ale aj kuchyne ako francúzska, talianska, či turecká tu zaznamenali silný vplyv.
Rumunská gastronómia je veľmi pestrá, pikantná a výdatná - jedlá majú výrazné farby, trošku pália :)
Väčšinou sa mäso pripravuje na grile, čo je nielen rumunskou, ale celkovo balkánskou špecialitou a symbolikou. Veľmi typická je veľká spotreba zeleniny, predovšetkým póru, baklažánu, papriky a paradajok.
Vďaka Dunaju a Čiernemu moru nechýbajú ani rybie špeciality.
Lokalita svetového dedičstva UNESCO a prírodná rezervácia delta Dunaja pokrýva plochu 799 tisíc hektárov. Z toho 679 tisíc patrí Rumunsku, zvyšná oblasť je v Ukrajine. Je tak druhou najväčšou riečnou deltou v Európe a najzachovalejšou na kontinente. Delta je tvorená dvanástimi rozdielnymi ekosystémami s tisíckami ojedinelých druhov fauny a flóry. Tešiť sa môžete na biele pelikány, množstvo druhov kačíc, volaviek, bielochvosté orly, divoké mačky, európske norky, neskutočné množstvo druhov rastlín a mnoho iného.
Významnou súčasťou delty je jej pomyselná brána - mesto Tulcea. Mnohými označované za bod, ktorý je pri objavovaní celej delty Dunaja akousi povinnou jazdou.