Vedeli ste, že huby dokážu zlepšiť chuť vína?

Pre väčšinu výrobcov vína môžu byť hubové nákazy najhorším nepriateľom, ktorý poškodzuje hrozno a znižuje kvalitu vína.

Výrobcovia vína však už od 16. storočia využívajú na zvýraznenie ovocnej chuti a arómy renomovaných dezertných vín prirodzene sa vyskytujúcu hubu známu ako „ušľachtilá hniloba“.

Pri zbere európskeho hrozna je zaujímavé, že od 16. storočia výrobcovia vína využívajú na výrobu kvalitných vín prirodzene sa vyskytujúcu hubu známu ako „ušľachtilá hniloba“ [1]. Má totiž unikátnu schopnosť zvýrazniť ovocnú chuť a arómu renomovaných dezertných vín, ako je Tokaj z Maďarska, Sauternes z Francúzska či vína Beerenauslese z Nemecka a Rakúska [2].

Pre väčšinu výrobcov vín však môžu byť hubové nákazy ich najhorším nepriateľom, pretože ničia hrozno a znižujú kvalitu vína. Napríklad v roku 2021 spôsobila pleseň múčnatka v oblasti Champagne 30-percentné straty úrody, pričom ďalších 30 percent strát spôsobili ešte predtým jarné mrazy [3].

Medzi súčasné riešenia, ktoré majú pomôcť vinárom prekonať neustálu hrozbu hubových infekcií, patrí pestovanie odrôd odolných voči chorobám [4], starostlivé strihanie viniča, sledovanie a predpovedanie vývoja chorôb a presná aplikácia fungicídov.

Na zdravie, cheers, santé, prost, egészségére!

[1] Botrytis cinerea
[2] Wikipédia: Ušľachtilá hniloba
[3] Pestovatelia šampanského zápasia s jedným z najvlhkejších letných období v histórii meraní | Reuters
[4] Euroseeds – Inovácie pre zachovanie tradície: Vinič odolný voči hubám

Vedeli ste že?

huby dokážu zlepšiť chuť vína?

Stiahnuť
Hore