Ovocie

Pre pestovanie ovocia máme na Slovensku relatívne vhodnú klímu. Najvhodnejšie podmienky sú prirodzene na nížinách, ale ovocie sa dá pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach. Dokonca rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami v našich končinách dáva ovociu vyváženejšiu sladko - kyslú chuť, v porovnaní napríklad s pestovaním v prímorských južných oblastiach, kde je teplota rovnomernejšia - tam prevláda v ovocí cukor, ktorý môže špecifickú chuť daného ovocia aj "prekryť".

Podľa vlastností plodov delíme u nás ovocie na:

1. Suché plody

  • Škrupinové ovocie – orech kráľovský, lieska, mandľa, gaštan jedlý

2. Dužinaté plody

  • Jadroviny (malvice) – jabloň, hruška, dula, jarabina...
  • Kôstkoviny – čerešňa, višňa, marhuľa, broskyňa, slivka...
  • Bobuľoviny – ríbezľa, egreš, borievka, vinič...
  • Súplodia – malina, černica...

Ovocie ohrozujú najmä škodcovia a hubové choroby, ktoré však už dnes vieme vďaka cielenej ochrane regulovať.

Plodinová karta

Hore