Poľnohospodárske riešenia

Poľnohospodárstvo

Kontakt

Pestovanie a ochrana ovocia

Pre pestovanie ovocia máme na Slovensku relatívne vhodnú klímu. Najvhodnejšie podmienky sú prirodzene na nížinách, ale ovocie sa dá pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach. Dokonca rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami v našich končinách dáva ovociu vyváženejšiu sladko - kyslú chuť, v porovnaní napríklad s pestovaním v prímorských južných oblastiach, kde je teplota rovnomernejšia - tam prevláda v ovocí cukor, ktorý môže špecifickú chuť daného ovocia aj "prekryť".

Podľa vlastností plodov delíme u nás ovocie na:

1. Suché plody

  • Škrupinové ovocie – orech kráľovský, lieska, mandľa, gaštan jedlý

2. Dužinaté plody

  • Jadroviny (malvice) – jabloň, hruška, dula, jarabina...
  • Kôstkoviny – čerešňa, višňa, marhuľa, broskyňa, slivka...
  • Bobuľoviny – ríbezľa, egreš, borievka, vinič...
  • Súplodia – malina, černica...

Ovocie ohrozujú najmä škodcovia a hubové choroby, ktoré však už dnes vieme vďaka cielenej ochrane regulovať.

Plodinová karta

Hore