Vedeli ste, že zelenina sa postupne zbavuje horkosti?

Korene poľnohospodárstva siahajú asi 11-tisíc rokov do minulosti do oblasti úrodného polmesiaca*, pričom základných plodín bolo len osem: tri druhy obilnín (pšenica jednozrnka, pšenica dvojzrnka a jačmeň), štyri druhy strukovín (šošovica, hrášok, cícer a horká vika) a ľanové semienko [1].

Podobne sa uvádza, že najstaršie domestikované ovocie (figy) pochádza z obdobia pred 11 400 rokmi [2]. Predpokladá sa, že olivovníky boli prvý raz domestikované pred 6-tisíc rokmi [3].

Neustály pokrok v oblasti poľnohospodárskych postupov, šľachtenia rastlín a nástrojov na ochranu plodín odvtedy pomáha ľudskej spoločnosti prosperovať. Vezmite si napríklad pšenicu: máte ju v chlebe, cestovinách, sušienkach i kvasených nápojoch, ako je vodka či whisky. Je tiež dôležitou surovinou pri výrobe krmív a mäsa. Pšenica je najkonzumovanejšou obilninou v Európy a v celosvetovom meradle predstavuje 20 % celkového množstva kalórií a bielkovín v potrave [4].

Spotreba obilnín na obyvateľa podľa druhu komodity a denného množstva kilokalórií, Európska únia, 1961 až 2013

* Dnešná južná Sýria, Jordánsko, Izrael, Palestína, Turecko a Irán

[1] Osem pôvodných plodín a pôvod poľnohospodárstva (thoughtco.com)

[2] Kislev a kol. Rané domestikované figy v údolí Jordánu. Science. 2006, 2;312(5778):1372-4.

[3] Archeológia domestikácie olív (thoughtco.com)

[4] Shiferaw a kol. Plodiny, ktoré živia svet 10. Minulé úspechy a budúce výzvy týkajúce sa úlohy, ktorú zohráva pšenica v oblasti celosvetovej potravinovej bezpečnosti. Food Sec. (2013). https://doi.org/10.1007/s12571-013-0263-y

Vedeli ste že?

poľnohospodárstvo začínalo len s ôsmimi základnými plodinami?

Stiahnuť
Hore